Expert Movement



Hoe kiezen we de beste hardloopschoen???

Hoe kiezen we de beste hardloopschoen???

Richard liep marathons en was ook actief in de triatlon. Hij had wel eens last van zijn linker achillespees en kuit en dacht dat dat kwam doordat hij teveel proneerde. Maar hij kwam er altijd wel ‘mee weg’, tot nu…

De kuit en achillespees klachten gaan niet meer weg en tot overmaat van ramp heeft hij ook pijn rondom de enkel.

Nu loopt hij in een loopgroepje waarbij hij maximaal 5 km per keer loopt. Met pijn. Dat frustreert hem vreselijk. Hij is bang dat hij uiteindelijk moet stoppen met hardlopen.

Al maanden wil hij een afspraak maken, maar het kwam er maar niet van. Ik ben zijn laatste redding, zegt hij….. No pressure ;-)

Gelukkig ben ik dol op dit soort uitdagingen!!!

Wat kwam er uit het onderzoek???

  • de pees van de peroneus longus spier is pijnlijk en verzwakt. Dit is lange tijd gemaskeerd geweest (compensatie) door overmatige activiteit van de kuitspier, getuige de achillespees en de kuit klachten. Meer over deze klacht lees je in het gedeelte ‘Waar heb je pijn?’ op deze website.
  • bij het hardlopen met blote voeten is er teveel pronatie in alles fases van de stap; zowel bij de landing, de midstance en de afzet.
  • dit verbetert onvoldoende bij het lopen met zijn huidige hardloopschoenen. Deze schoenen (Adidas Solar Glide 19) zijn op dit moment niet meer voor Richard geschikt.*

* Ik geef hiermee geen waardeoordeel over deze schoen, ik kan alleen concluderen dat deze schoen ongeschikt is voor deze specifieke cliënt

Wat gaan we doen om dit op te lossen?

  • hardloopschoen advies (neutrale schoen met een drop/offset van 10 mm of hoger)
  • geschikte podotherapeutische BORGinsole maken
  • inschakelen fysiotherapeut

Richard is met het advies naar een goede hardloopwinkel gegaan en heeft 3 paar schoenen gekocht. De Asics Gel Nimbus 22, de Mizuno Wave Rider 24 en de Brooks Glycerin 18. Al deze schoenen voldoen aan het schoenadvies. Maar hoe weten we nu welke het meest geschikt zijn voor deze cliënt?

Met behulp van de loopband en het camerasysteem zijn we gaan testen welke schoen in combinatie met de BORGinsole het beste resultaat geven.

Asics Gel Nimbus 22:

Mizuno Wave Rider 24

Brooks Glycerin 18

Voor dit verslag hebben we alleen foto’s geplaatst van de midstance (het ‘midden’ van de stap) van de linker voet. In deze fase mag het sub-talair gewricht 10 graden ‘proneren’.

Blootvoets was er tijdens de midstance sprake van ruim 20 graden pronatie in het sub-talair gewricht:

Richard heeft dus het advies gekregen om voor de Asics te kiezen in combinatie met de BORGinsole podotherapeutische zolen.

En dat betekent niet dat de andere twee paren geen goede schoenen zijn. Ik vind dat je nooit kunt zeggen dat een bepaalde schoen ‘slecht’ is. Je moet altijd een schoen kiezen die bij de eigenschappen van het lichaam van de loper past. En voor de één zal dat de Asics zijn en voor de ander was dat de Mizuno of de Brooks geweest. 

Waarom is er niet gekozen voor een anti-pronatie schoen???

Een anti-pronatie schoen gaf onvoldoende mogelijkheid tot maatwerk voor deze cliënt. Met een anti-pronatie schoen zouden we de overmatige probatie tijdens hiellanding en midstance waarschijnlijk hebben kunnen corrigeren. Maar er was ook sprake van overmatige pronatie bij de afzet. Tevens was er een fors verschil tussen de linker en de rechter voet. Voor de rechter voet was er veel minder correctie nodig dan voor de linker voet. De anti-pronatie schoen zou voor de rechter voet te heftig zijn geweest.

Door te kiezen voor een neutrale schoen, hebben we de mogelijkheid om met behulp van de podotherapeutische BORGinsole, precies op de juiste plekken voor Richard, de juiste correctie te geven.

En zit de marathon er nog in voor Richard?

De verwachting is dat na 2 maanden trainen met de fysiotherapeut en dragen van de juiste schoenen met BORGinsole, hij een klachtenafname van 70% heeft gerealiseerd. Vervolgens zal hij met een nieuw schema kunnen starten zodat hij weer naar zijn oude niveau kan komen.

Dus ja, dat moet lukken!!!

Heb je nog vragen naar aanleiding hiervan of wil je een afspraak maken? 

Een afspraak maken gaat het gemakkelijkst via de online agenda.

En klik hier om te mailen of bellen.