Nagels
Schimmel nagels (onychomycose)
Welke klachten?
Nagels kunnen (gedeeltelijk) van kleur veranderen. Meestal een gele kleur, maar kan ook naar zwart neigen. Ook kunnen nagels erg dik worden en/of gemakkelijk afbrokkelen en soms loslaten. Tevens kan er een onaangename geur van de nagels af komen.
Een dikke nagel is vaak erg lastig te knippen of de nagel doet pijn, omdat hij tegen de schoen aanduwt.
Wat is het?
De nagel is besmet geraakt met een schimmel. Een schimmel gedijt het beste in een warme, vochtige ruimte. Schoenen, sokken en voeten zijn dus vaak ideale omgevingen voor een schimmel. Je kunt hiermee besmet raken als er ergens schimmelsporen aanwezig zijn. Denk aan openbare douches, hotelkamers, sauna’s, maar ook in je eigen badkamer. Als een huisgenoot een schimmel heeft, kan jij die ook krijgen.
Ook als je weerstand door een ziekte of door medicijnen lager is, krijgt een schimmel bij jou gemakkelijker meer kans.
Vaak zijn niet alle nagels zichtbaar aangetast. Maar gezond ogende nagels kunnen wel schimmelsporen bevatten. Deze zijn met het blote oog niet zichtbaar. Daarom kun je ook jezelf gemakkelijk besmetten.
Wat kan Expert Movement voor je doen?
We nemen een bioptje van de nagel en/of huid en onderzoeken dit onder de microscoop. Als het een schimmel betreft, proberen we de aangetaste delen te verwijderen en krijg je een thuisbehandeling geadviseerd. Je moet er vanuit gaan dat je deze behandeling een half jaar tot een jaar vol moet houden. Tevens is het heel belangrijk om niet 1 dag in de behandeling over te slaan, omdat de schimmel anders snel weer de overhand krijgt. De thuisbehandeling houdt niet alleen behandeling van de nagels in, maar ook van de huid, de sokken en de schoenen.
Ook is er een behandeling met medicijnen mogelijk. Deze zijn verkrijgbaar via de huisarts of dermatoloog. Ook deze gebruik je een half jaar tot een jaar. Omdat deze medicijnen forse bijwerkingen hebben, zal zeker niet iedereen hiervoor in aanmerking komen. Daarnaast is het voor veel mensen een reden om de medicijnen niet te willen gebruiken.
Bij dit probleem kan er ook samengewerkt worden met een (medisch) pedicure.
Blauwe, verdikte of/of loslatende nagel
Welke klachten?
Je hebt last van een blauwe, dikke of loslatende nagel, of een combinatie van deze verschijnselen.
Het kan pijn doen en/of de nagel kan lastig zelf te knippen zijn. Als de nagel ook los laat, ervaren veel mensen dat de nieuwe nagel na een tijdje weer dezelfde symptomen vertoont.
Wat is het?
Door druk van buitenaf of een zich herhalend ’trauma’ raakt de nagel beschadigd. De oorzaak is vaak een slecht passende schoen, een sport (bijv. voetbal) of een beroep waarbij veel geknield wordt (en de nagels dus aldoor onder druk staan).
Er kan een bloeding ontstaan onder de nagel en daarom ziet de nagel er dan blauw uit. Is de irritatie van buitenaf lang aanwezig, dan gaat de nagel zich vaak verdikken. Zie dit als een reactie van je lichaam om de teen onder de nagel te beschermen. Best slim dus ;-)
Uiteindelijk kan de nagel ook loslaten van het nagelbed. Soms is het nagelbed dan uiteindelijk zo beschadigd, dat er geen normale nagel meer terug groeit. Ook zijn dergelijke nagels bevattelijker voor een besmetting met een schimmel (mycose).
Wat kan Expert Movement voor je doen?
Bij deze klacht is het belangrijk om te achterhalen wat precies de oorzaak is. Afhankelijk van de oorzaak kan het behandelplan uit verschillende onderdelen bestaan.
Schoenadvies, corrigeren van het looppatroon door middel van het aanmeten van BORGinsole podotherapeutische zolen, het aanmeten van een siliconen orthese, oefeningen, het dunner fraisen van de verdikte nagel en drukverlichting bij een acute blauwe nagel.
Bij deze klacht kan er ook samengewerkt worden met een (medisch) pedicure.
Ingroeiende nagels
Welke klachten?
Pijn, zwelling, roodheid, ontsteking, het ontstaan van pus, ter hoogte van het hoekje aan het uiteinde van de nagel of zijkant van de nagel. Meestal is er eerst alleen pijn aan één van de nagelhoeken. Om dit op te lossen, knippen de meeste mensen dit hoekje dan weg. De pijn is dan inderdaad weg.
Wat is het?
Wanneer de punt van de nagel is weggeknipt of gescheurd, kan er verscholen onder de huid aan de zijkant van de nagel, nog een nagelpunt aanwezig zijn. Wanneer de nagel dan weer gaat groeien, duwt die punt al heel snel in de huid en kan de huid zelfs doorboren.
Soms hebben nagels van zichzelf een afwijkende vorm, waardoor ook bij niet zelf foutief knippen, al dergelijke klachten kunnen ontstaan.
Verder zien we dat mensen met een vochtige huid, hier ook sneller last van hebben. Denk bijvoorbeeld aan pubers. Doordat de huid dan erg week is, prikt de nagel heel gemakkelijk door de huid heen.
Wat kan Expert Movement voor je doen?
Als eerste proberen we je te bevrijden van de pijn. Hier zijn verschillende methodes voor. Verder onderzoeken we wat precies de oorzaak is van het ontstaan van de ingroeiende nagel. Want soms is de manier waarop je loopt ook een bijdragende factor.
Verder krijg je advies over hoe je zelf het beste je nagels kunt knippen. Als je dit lastig vindt of dat bij jouw nagel moeilijk blijft gaan, dan kun je dit het beste overlaten aan een (medisch) pedicure of de podotherapeut.
Als blijkt dat de vorm van de nagel de oorzaak is of als de nagel gerepareerd moet worden, is een nagelbeugel of nagelregulatie een oplossing. Hiervoor werken we samen met gespecialiseerde pedicures.
Ook het schoenadvies is belangrijk bij deze klacht, soms zijn oefeningen nodig en/of BORGinsole podotherapeutische zolen.
Lees ook het blog op deze website over de ingroeiende nagels van Sanne.
Problemen tijdens of na een oncologische behandeling (kanker)
Welke klachten?
Nagels die gemakkelijk afbreken, verbrokkelen of loslaten.
Ook kun je last hebben van de huid van je voeten (en handen). Onder andere jeuk, pijn, branderig gevoel, extreme droogheid, vervellen, uitslag, blaren en sneller verkleuren van de huid door de zon.
Wat is het?
Een bijwerking van de behandeling tegen kanker. Meestal betreft het een behandeling met chemotherapie.
Ook kan er sprake zijn van het ‘hand-voet syndroom’.
Wat kan Expert Movement voor je doen?
Bij deze klachten wordt altijd samengewerkt met een gespecialiseerde Oncologisch Voetzorg Verlener. Dit kan een medisch pedicure of podotherapeut zijn die zich heeft gespecialiseerd in het verlenen van ‘oncologische voetzorg’.
Het beste is om al voordat de behandeling start, contact op te nemen. Dan is er nog tijd om de huid en nagels zo goed mogelijk voor te bereiden.
Daarnaast kan het zinvol zijn je huidige podotherapeutische zolen te herzien of als je nog geen podotherapeutische zolen draagt, deze aan te meten. Hiermee zorgen we voor een zo goed mogelijke drukverdeling, waardoor de huid en nagels zo goed mogelijk wordt ontzien.
Wil je zo snel mogelijk zelf een afspraak maken??? Ga dan naar de online agenda.
Klik hier voor mailen of bellen.